GranVital Shop

minden ami INKONTINENCIA

Információk az inkontinenciáról

Az inkontinencia
Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent. Magyarországon a harmincas nők több, mint harmada, hatvan felett több, mint kéthamada szenved ettől a problémától. A férfiak - bár kissebb arányban, de ők is érintettek, közel 20 százalékuk, a prosztataműtéten átesettek pedig szinte mindannyian megtapasztalják az akaratlan vizeletvesztést. Nagyon sokan erről nem mernek, nem akarnak beszélni, szemérmességből tabutémának tekintik, sőt még orvosuknak sem számolnak be erről. Felmérések szerint az érintetteknek csak kb. harmada konzultál erről orvosával, pedig a probléma az esetek jelentős részében kezelhető. Ha mindennek a gyenge medencefenék izomzat miatti inkontinencia az oka, akkor az orvos első ajánlása valószínűleg medencefenék torna lesz. Ennek elsajátításában, illetve végzésében segít a PelviPower és mindezt műtét nélkül.
Az inkontinencia leggyakoribb fajtái:
Stressz (terheléses) vizeletinkontinencia:
Hasi erőkifejtésnél, köhögéskor, erőlködéskor, tüsszentéskor, sportoláskor, nehéz tárgyak emelésekor, bekövetkező akaratlan vizeletvesztés, az egyik leggyakoribb inkontinencia típus.

Sürgősségi vagy késztetéses (urge) vizeletinkontinencia:
hirtelen, erős vizelési ingert követő akaratlan vizeletvesztés

Kevert inkontinencia:
az előző két inkontinencia típus a stressz és a késztetétes vizeletinkontinencia panaszok együttes megléte.

Székletinkontinencia:
hasmenés, székletfolyadék, vagy székletcsomók formájában jelentkezik, amelyet a beteg nem tud megállítani.
A medencefenék izomzatának erősítése
A medencefenéki izomzat erősítése főként a női stressz inkontinencia kezelésére javasolt, de a sürgősségi és a kevert inkontinencia esetén is eredményes, férfiaknál a prosztata műtét utáni záróizom-gyengeségből adódó inkontinencia esetén is hatékony.
A biofeedback (BFT) segít a helyes technika kialakításában, elsajátításában, a személyre szabott, lehető legintenzívebb gátizomtorna jelentősen javítja a gyógyulás esélyét.
Okok, kezelés
Nőknél gyakran szülés után, vagy változó korban, férfiaknál a prosztata megnagyobbodása, illetve műtéti eltávolítása után meggyengülnek, veszítenek tónusukból a medencefenék izmai, de előfordulhat fertőzés, vagy néhány betegség, mint pl. stroke következtében is.

Kezelési lehetőségek:
Amennyiben a szakorvos nem más betegséget, vagy fertőzést állapít meg, leggyakrabban stresszinkontinencia esetén a medencefenék tréningjével az inkontinencia mértéke csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető. Súlyosabb esetekben segíthetnek az invazív beavatkozások, műtétek.
Gátizomtorna nőknél
A medencefenék izmai rendkívül fontosak a hólyag megfelelő működéséhez. Ezek az izmok tartják helyén a hólyagot és támasztják a húgycsövet. Csak így biztosítható az elegendő erő, hogy a hólyag zárva maradjon. A növekvő életkor mellett a medencefenék izmai ellazulnak, és megnyúlnak. Felépítése miatt a női kismedence izmai és szerkezete kevésbé stabil, mint a férfiaknál. Ez az egyik oka annak, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek vizeletinkontinenciában. Szüléskor a szöveteket tovább feszülnek, vagy akár meg is sérülhetnek. Ha nem eddzük ezeket az izmokat, akkor a méh, a húgyhólyag és a hüvely idővel előreesik, ami a stresszinkontinencia egyik fő oka. A folyamatos medencefenék izmok tornája révén az izmok megerõsödnek, és ismét elláthatják feladatukat. A gyakorlatok könnyen megtanulhatók és beépíthetők a napi rutinba is. Ezt megkönnyíti a rendszeres gyakorlás. De nemcsak a medencefenék izmai játszanak szerepet az inkontinencia kialakulásában, hanem maga a medencefenék helyzete, mert asszimmetria esetén a húgyhólyag záróizmainak szalagjai erősen megnyúlhatnak.
Medencefenék tornája férfiaknál
Az érintett férfiaknak gyakran sok problémája van a kezelések elején, mert a népszerű vélemény szerint az inkontinencia inkább "női probléma". Ezért a legtöbb férfinak először meg kell tanulnia, hogyan kell észlelni, érzékelni a medencefenékét. Ez annál nehezebb ebben a helyzetben, mivel egy esetleges műtét megsérthette ezeket az izmokat, vagy idegpályákat, ez jelentősen megnehezíti az érzékelést az érintett területen. Ezért a fizioterapeuta elsősorban a medencefenék izomzatának helyét és működését tanítja meg. Célzott gyakorlatokon keresztül ezek az izmok aktiválódnak és felépülnek. Ezenkívül a húgyhólyag és a végbél területének feszültsége és kellemetlen érzékenysége megoldódik, elősegíti az érintett terület vérkeringését. A terápia fontos másodlagos hatása az is, hogy az érintettek megtanulják kezelni a problémájukat és nem félnek beszélni róla. A PelviPower tréning biofeedback és magnetoterápiás tréningje alkalmas a férfiak medencefenék izomzatának erősítésére.
A megfelelő izmok helyes, begyakorolt edzése, már fiatal korban, akár nőknél, akár férfiaknál kedvező hatású idősebb életkorban is, megelőzheti, csökkentheti az inkontinens állapotot, sőt javíthatja a szexuális élet minőségét is.

A visszacsatolás nélkül, az ellenőrizetlen végzett gátizomtornáról nem tudhatja az intimtréner sem, hogy a páciens valóban a megfelelő izomcsoportot edzi-e, amikor azokat megfeszíti, lazítja. Abban biztosak lehetünk, ha nem a megfelelő izomcsoportot tornáztatja, ha nem helyesen gyakorolja be a gyakorlatokat, akkor a kívánt hatás elérése esélytelen. A visszacsatolás egy formája a Biofeedback tréningünk, ahol a páciens monitoron követheti a torna hatékonyságát.
Vannak olyan -főleg mélyebben fekvő - izomcsoportok, aminek akaratlagos edzése szinte lehetetlen, ezt azonban magnetoterápiával minden további nélkül meg tudjuk oldani.

Inkontinencia

Inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeiben?
Akkor PelviPower magnetoterápia kezelés a legmodernebb technológiával. Legyen az vizelettartási probléma, vagy a meggyengült medencefenék izomzat következtében kialakult hátfájás, akkor a Pelvipower magnetoterápia és a biofeedback edzés együttes terápiája segíthet
A vizelettartás problémája kezelhető!
Ne habozzon, kérje próbatréningünket!
Biofeedback és magnetoterápiás bemutató edzés most 8.000 Ft helyett akciósan csak 1.000 Ft

Prostatectomia, prosztataműtét utáni kezelés vizelettartásra Vizelettartás Stresszinkontinencia, túlfolyásos inontinencia Vizeletcsepegés Magnetoterápia Sürgősségi inkontinencia Szülés után Hólyaggyengeség, gyakori vizelési inger - inkontinencia kezelés Prostata betegség Gátizomtorna Kezelési lehetőségek Szülés utáni torna Kezelés, gyógyítás Inkontinencia-mágnesterápia Inkontinencia-Biofeedback Mágnesszékes kezelés Inkontinencia kezelés Prosztataműtét után PelviPower tréning árak Gátizom
Egészségpénztári kártyát elfogadunk