A problémát sok-sok anyuka ismeri: Köhögéskor, tüsszentéskor, csukláskor, vagy nevetésnél néhány csepp akaratlan vizeletvesztés történik. A szülés utáni inkontinencia igen gyakori probléma, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy szülés utáni évben az anyukák több, mint harmada inkontinens. Fontos kérdés tehát, hogy mi az a terápia és mik azok a termékek, amik segíthetnek?

Az érintettek kerülik a témát, sokan kellemetlenül érzik magukat, ha erről kéne beszélni. Pedig anélkül nem történik javulás. A leggyakrabban a szülést követően stresszinkontinencia alakul ki. Ennek oka maga a terhesség, illetve a szülés maga, amihez kapcsolódak az anyuka életkora és hajlama.

Az érintett nők aránya a menopauza kezdetével megnövekszik. A medencefenéknek a szülés és a terhesség hatalmas megterhelést jelent, ráadásul a terhességi hormonok azt is biztosítják, hogy az inak és a szalagok egyre lágyabbak és lazábbak legyenek. Amikor a csecsemő áthalad a szülőcsatornán akkor viszont az izmok extrém módon megfeszülnek.

A gátizomtorna segít!
Aranyszabály, hogy ráfordítás nélkül nincs siker! Ha egy nő a már terhesség alatt elkezdi a medencefenék edzését, később sokkal kevésbé lesz problémája. Az nyilvánvaló, hogy a medencefenék edzése nem egy vidám történet, sőt gyakran igen unalmas, ráadásul rengeteg fontos, sokkal fontosabb dolga is adódik az anyukának, elég csak a csecsemő gondozására gondolni. Azonban, ha úgy érzi, hogy gátizomzata hat hónapon belül nem működik megfelelően, akkor ne tétovázzon, beszéljen a nőgyógyászával.

biofeedback tréning A szülés utáni inkontinencia kezelhető.
Az izmokat megfelelően kell edzeni, és a medencefenék egy izom! Ha a születés után néhány héttel úgynevezett helyreállító edzést végez, akkor a vizeletvesztési probléma a legtöbb esetben gyorsan javul. Ez a tréning legalább negyedéven keresztül, napi két edzést jelent. A medencefenék gyakorlatokat mindenhol megteheti - akár esténként az ágyban, vagy utazás közben pl. a metróban is. Természetesen lényeges feltétel, hogy ezt az izomcsoportot ismerje és érezze. A megismerésben a PelviPower biofeedback tréningje a terhesség előtt és akár a terhesség alatt is kiváló szolgálatot tesz. Ellentétben több biofeedback készülékkel, a PelviPower terápia nem igényel semmi invazív megoldást, nem kell elektródát a hüvelybe helyezni, egyszerűen utcai ruhában végezhető a tréning miközben a monitoron látható az eredmény.

Sajnos azonban nem minden nő képes teljes mértékben helyreállítani a medencefenék izomzatot. A későbbi években egy másik probléma a szülés és a terhesség által megnyúló izomzat, illetve, hogy a szövetek alapvetően gyengülnek az évek során. "Edzés és edzés" - nem lehet elégszer hangsúlyozni. Örökké és nem csak néhány hónapig. Lehet, hogy keménynek hangzik, de gyakran ez az egyetlen módja annak, hogy a nő önmaga tudja kezelni a húgyhólyag gyengeségét.

Mágnesszék kezelés Mit lehet tenni, ha a gátizomtorna önmagában nem elegendő?
A terhességet követően a biofeedback tréninget kiegészítheti, sőt a gyorsabb gyógyulást elősegítheti a PelviPower mágnesszékes, magnetoterápiás kezelés, amely a passzív, a letapadt izmokat is képes úgy edzeni, hogy megvalósuljon a gyors szülés utáni rehabilitáció. Ez a kezelés sem invazív, ugyanúgy utcai ruhában kényelmesen végezhető, ideje alkalmanként kb. 15 perc. Az, hogy hány alkalommal szükséges a tréning előre nem megmondható, de tapasztalatunk szerint 10-15 alkalom után elérhető a kívánt cél. Hosszú évek tapasztalata alapján, szakorvosaink segítségével kidolgozott különböző standard programok biztosítják a legmegfelelőbb tréningeket.
A PelviPower mágnesszék tréning különösen hasznos abban az esetben, ha az idegek a szülés során megsérültek, a medencefenék önérzése korlátozott, vagy ha nem edzettek, illetve sérültek az izmok. A PelviPower terápia műtét, lézeres, vagy más beavatkozás nélküli kezelés

Ne féljen, keresse fel szakorvosunkat, ha a rendszeres medencefenék torna esetén is problémája van, ő valószínűleg átfogóbb diagnózist képes adni, mint akár nőgyógyásza. Nem kizárt ugyanis, hogy a stresszinkontinencia mellett úgynevezett késztetéses inkontinenciája is kialakult, ilyenkor más kezelésre, más edzésre van szükség.
PelviPower szülés előtt, szülés után